Cum alegem un Diluant potrivit în pictură?
Diluantul pentru culorile ulei are una dintre cele mai importante funcții în pictură. Acest lucru se datorează anume motivului că în pictura în ulei lucrurile nu sunt chiar atît de simple, ca la pictura în acuarelă, guaș ori acril, unde pentru diluare se poate folosi apă simplă.
Diluanții pentru culorile în ulei sunt diferiți fiindcă au diferite funcții și calități.
În magazinele de profil, probabil ați văzut o mulțime de diluanți cu calități diferite și de la diferiți producători, însă pe care să-l alegi? Care este mai potrivit pentru necesitățile tale? Înainte de a răspunde la aceste întrebări, haide-ți să ne clarificăm mai întîi ce tipuri există: diluanți, uleiuri,vernis, „двойник”, „тройник”, care e diferența?
1. Diluantul
Diluantul este numit lichidul ori substanța care are proprietatea de a dilua culorile (ulei). De regulă, este compus din terebentină, white spirit, pinen. Diluanții se diferențiază între ei după numere (acesta se datorează compoziției). Cu ajutorul diluanților pot fi diluate nu doar culorile, dar pot fi curățate pensulele și spălată paleta după utilizare.
2. Uleiul
Uleiul este unul dintre cei mai vechi dizolvalți ai culorilor pentru pictură. Chiar din timpuri străvechi, culorile pentru pictură în ulei erau dizolvate anume cu ulei. Culorile în ulei își datorează și numele acestui lichid, întrucît pigmentul de culoare este fricționat cu uleiul. Uleiurile există de diferite tipuri: din semințe de in, mac, cînepă, din miez de nucă ori pur și simplu floarea soarelui.
3. Vernis
Vernisul (Лак) este o soluție formată din rășini (naturale sau artificiale) și dintr-un solvent, care, aplicată pe anumite obiecte, formează la uscare un strat neted și lucios, cu rol ornamental ori protector în cazul picturilor. Vernisul ajută și la procesul de pictură, făcînd structura culorilor mai densă, iar după uscare, aceasta se ține mai strîns decît la utilizarea diluanților ori uleiurilor. Deasemenea, utilizarea vernisului face culorile mai pronunțate și le dă luciu. Vernisul este des amestecat cu diluanți pentru culorile în ulei, obținîndu-se diluanți ca „двойник” ori „тройник”.
În pictura în ulei se folosește vernis de tipuri diferite: mastic (мастичный), damar (даммарный), copal (копаловый), cedru (кедровый) ori brad (пихтовый).
4. Diluant „Двойник”
„Двойник” (Dublu) în pictura în ulei, este numit diluantul care este compus din două elemente: Ulei + Vernis, care se amestecă în următoarele proporții: ~ 1 parte vernis + 2-3 părți ulei.
5. Diluant „Тройник”
„Тройник” (TEE), după cum vați dat seama, este un „двойник”(dublu), în care a mai fost adăugat un al treilea component – diluant. Compoziția acestuia este următoarea: Vernis + Ulei + Diluant. Totul este amestecat în cantități diferite. Acesta și este clasicul „тройник” în pictură.
Pot adăuga că, pictorii deseori aleg diluanții în dependență de scopul pe care îl urmăresc.
Dacă tabloul, va fi pictat repede, atunci pot alege un diluant curat. El se va usca rapid, astfel accelerînd uscarea culorilor pe pînză (un strat subțire de vopsea cu diluant curat se usucă în citeva ore).
Dacă culorile sunt diluate cu ulei, atunci tabloul se usucă timp îndelungat (3-5 zile în dependență de anotimp), ceea ce-i permite pictorului să facă retușuri.
TEE și Dublu, vor ajuta să fie obținut ceva la mijloc. Pictorii experimentați fac singuri TEE și Dublu, iar în dependență de viteza uscării tabloului, pot schimba cantitatea unui ori altui component din TEE. Tablourile pictate cu acești diluanți se usucă în 2-4 zile.
Sperăm că ti-am adus un pic de lumină asupra tipurilor de diluanți și acum îți va fi mai simplu să-l alegi pe cel potrivit.
O poți face chiar aici!